Find dyr
Wiki-værksted
Undervisning
Temaer
Truede dyr
Dyreriget
Levesteder
Rekorder
Quizzer
Postkort
Vejledning
Kontakt
Pris
Hvem står bag
 

Verdens stepper _

Regntider. Græsstepperne ligger i områder med tørke det meste af året, korte regntider og en hurtig sæson med vækst og blomstring. Græsstepperne danner en bred overgang mellem Jordens skovbælter og ørkenerne. I den tørre ende går stepperne over i busksteppe og halvørken og ind imod skoven går steppen over i åben kratskov. I tørtiden kan brande feje hen over stepperne, men steppens natur er indrettet til det. Planternes rødder ligger beskyttet i jorden og dyrene klarer sig ved at flygte eller grave sig ned. Nogle plantefrø kan slet ikke spire, førend de har været udsat for ild, og naboplanterne dermed er brændt væk.

De mange græssende dyr. Af alle natur-områder kan græssteppen give føde til flest kød-dyr – eller med andre ord er græssteppen mest produktiv med flest kilo kød pr kvadratmeter. Græsset er lavt og solens energi når næsten helt ned til jordoverfladen. Da de enkelte arter antiloper og andre græsædere har hver sin favorit-plante, kan flokkene gå side om side uden at konkurrere. På den måde bliver græstæppet udnyttet fuldt ud. Dyrene æder sig fede af regntidens grønne græs, og sidst på sæsonen er græssets frø vigtige for dyrenes overlevelse. Når alt er tørt og gult, må dyrene nogle steder trække væk til fugtigere egne. Andre steder overlever dyrene på, at græsset får vand fra en lille regntid nogle måneder før, at den store regntid sætter ind.

Løb for livet. Tæt omkring de store flokke af hurtigt løbende græsædere lever der forskellige arter rovdyr. De skal kunne løbe stærkt for at få mad. Den afrikanske savannes gepard er verdens hurtigste landdyr med en hastighed på lidt over 100 kilometer i timen på korte afstande, mens gaffelbukken på Nordamerikas prærie kan holde omtrent samme hastig men over længere afstand. Af 10 græsædere bliver de 4 bytte for rovdyrene. De øvrige 6 dør af andre grunde og omsættes hurtigt af ådsel-ædende fugle og dyr, ådsel-biller, fluer og andre effektive organismer på sletten.

Når brande hærger stepperne, møder der talrige rovfugle, insektædere og storke op for at få del i overfloden af flygtende krybdyr, slanger, græshopper og andre insekter.

Verdens græsstepper. Der findes græsstepper i både de tempererede zoner og i subtroperne og troperne. De tempererede græsstepper findes i Asien, Australien, Nordafrika, Nordamerika (prærie) og Sydamerika. De subtropiske og tropiske græsstepper – savannerne – findes kun i Australien, Afrika og Sydamerika.

Fra steppe til agerland. De udstrakte græsstepper dækkede førhen 40% af landjorden på kontinenterne, men store dele er i dag pløjet op og omdannet til landbrug, eller de vilde dyr er skiftet ud med kreaturer og andre husdyr. Men hvor mennesket har brændt og opdyrket skovland, har steppernes planter og dyr til gengæld fået mulighed for at følge mennesket ind i de nye områder i sporet af brandene. Især i Afrika er en del af nutidens savanne egentlig resultatet af svedjebrugernes årlige afbrænding af regnskovens yderkanter gennem årtusinder.


Levestedets dyr

Pattedyr

Afrikansk elefant

Afrikansk vildhund

Almindelig vampyrflagermus

Almindelig zebra

Amerikansk bison

Amerikansk grævling

Bæltedyr

Dik-dik

Dingo

Dromedar

Flodhest

Flodsvin

Gepard

Giraf

Gnu

Grå bavian

Hvidt næsehorn

Impala

Jaguar

Kafferbøffel

Kappebavian

Klippegrævling

Kortsnudet myrepindsvin

Kudu

Lama

Leopard

Løve

Mankeulv

Nordamerikansk pungrotte

Oryx

Ozelot

Plettet hyæne

Prærieulv

Puma

Rød kæmpekænguru

Skaberaksjakal

Sort næsehorn

Sorthalet præriehund

Stinkdyr

Stor myresluger

Thomsons gazelle

Vandbuk

Vortesvin

Fugle

Afrikansk struds

Caracara

Ellekrage

Emu

Gråpapegøje

Gulnæbbet oksehakker

Hammerhoved

Harpy

Hellig ibis

Kalkungrib

Kohejre

Kolibri

Kongekondor

Krokodillevogter

Lille alexander-parakit

Marabustork

Nandu

Nilgås

Perlehøne

Prærieugle

Sekretærfugl

Stor jordgøg

Stortrappe

Træskonæb

Vild kalkun

Væverfugle

Krybdyr og padder

Brilleslange

Dødsorme

Kamæleoner

Koralslanger

Prærieklapperslange

Insekter og edderkopper

Bladskærermyrer

Dødningehoved

Kakerlakker

Knælere

Markfårekylling

Monark

Sangcikader

Sibirisk græshoppe

Skorpioner

Sommerfugle-netvinger

Sorte enker

Vandregræshopper

Vestlig guirlandesommerfugl