Find dyr
Wiki-værksted
Undervisning
Temaer
Truede dyr
Dyreriget
Levesteder
Rekorder
Quizzer
Postkort
Vejledning
Kontakt
Pris
Hvem står bag
 

Tropisk regnskov i Afrika _

I Vest- og Centralafrika ligger der tre store områder med regnskov tæt ved Ækvator. Den vestafrikanske Guinea regnskov dækker 680.000 kvadrat-kilometer, den centrale Congo regnskov dækker 2,7 millioner kvadrat-kilometer og den østafrikanske regnskov 250.000 kvadrat-kilometer.

Afrikas regnskove får 1,6 - 2 meter regn om året. Det er ikke så meget regn som verdens andre regnskove får. Derfor er antallet af blomster-planter også lavere end i de andre regnskove, og der er store områder med løv-fældende træer. Kun i nogle skove ude ved kysterne kan der falde mere regn.

Dahomey-hullet. Igennem årtusinder har der i Ghana været et hul i regnskoven, hvor en stump savanne skærer sig vej ned til kysten. Adskillelsen mellem regnskovene i Vestafrika (Guinea-regnskoven) og Centalafrika (Congo-regnskoven) kaldes for Dahomey-savannehullet, og mange af dyrene i de to regnskove vest og øst har udviklet sig forskelligt. Derimod er der stor sammenhæng mellem dyrelivet i den congolesiske og den østafrikanske regnskov.

Eftertragtede træer. I regnskoven i Vest- og Centralafrika vokser der teak, mahogny, jerntræ og eg, flere af dem når op i 60 meters højde. På grenene klatrer insektædende kamæleoner og løvfrøer, og slanger ligger på lur. I de høje figen-træer ses flokke frugtduer, turakoer, papegøjer og næsehornsfugle på jagt efter modne frugter.

Mange arter aber. I Congo-regnskoven lever de store menneskeaber gorilla og chimpanse. I landet Gabon alene findes 19 arter aber. Her lever også den farvestrålende mandrill, og i trætoppene færdes flokke af marekatte og guerezaer. Nede i skovbunden ses flere arter svin, antiloper, små dyk-antiloper og den store okapi. Om natten sværmer flagermus og flyvende hunde på jagt efter frugter på figentræerne.


Levestedets dyr

Pattedyr

Aye-aye

Chimpanse

Dværgchimpanse

Flodhest

Flyvende hunde

Fossa

Gorilla

Leopard

Okapi

Fugle

Dronte

Gråpapegøje

Hammerhoved

Hellig ibis

Kohejre

Krokodillevogter

Lille alexander-parakit

Marabustork

Perlehøne

Saddelnæb

Sort glente

Stylteløber

Sultanhøne

Træskonæb

Krybdyr og padder

Kamæleoner

Nilkrokodille

Stor bladhalegekko

Insekter og edderkopper

Dødningehoved

Kakerlakker

Knælere

Lodne fugleedderkopper

Sangcikader

Skorpioner

Sorte enker