Find dyr
Wiki-værksted
Undervisning
Temaer
Truede dyr
Dyreriget
Levesteder
Rekorder
Quizzer
Postkort
Vejledning
Kontakt
Pris
Hvem står bag
 

Atlanterhavet _

Atlanterhavet dækker en femte-del af klodens overflade og når fra det Arktiske Ocean til Sydpolens kontinent. Oceanet er verdens næst-største. Det dækker over 100 millioner kvadrat-kilometer og er 3-5 kilometer dybt. Oceanet er dannet ved at Europa-Afrika er drevet væk fra Nord- og Sydamerika, og midt ned gennem oceanet går der en lang bjerg-kæde med vulkaner på havbunden.

Levende hav. Oceanerne er meget rige på liv - plankton, krebsdyr, fisk, havfugle, sæler og hvaler. Da havet rækker fra nord til syd på kloden, kan arter af fisk, hvaler og fugle følge med sommeren til den anden side af Ækvator ved at trække den lange vej i sen-sommeren. En af de længst trækkende er den lille fugl havternen, der hvert år flyver 71.000 kilometer på sin rundtur fra Grønland til havet ved Antarktis og tilbage til ynglekolonien i Grønland igen.

Passaten. Ved midsommer blæser der en østen-vind hen over Atlanterhavet nord for Ækvator. Passat-vinden udgår fra Sahara-ørkenen og blæser normalt masser af ørken-støv til Florida og de Karibiske Øer på den anden side af oceanet.

Kysterne. Langs havenes bredder løber floder ud, og der er øer, vadehav, sandrev og klipper. Kysterne er en del af havet, og de mange dyr på strande og rev lever af havets dyre- og planteliv. Nogle yngler på kysterne og henter føden i havet, mens andre dyr som småfisk trækker ind på det lave vand for at finde plankton og vokse sig større i sikkerhed for store rovdyr.


Levestedets dyr

Pattedyr

Almindelig delfin

Blåhval

Grindehval

Grønlandshval

Grønlandssæl

Hvalros

Isbjørn

Kaskelot

Narhval

Pukkelhval

Spækhugger

Søko

Øresvin

Fugle

Amerikansk saksnæb

Amerikansk slangehalsfugl

Beringshavørn

Ismåge

Middelhavs-sølvmåge

Pragtfregatfugl

Rovterne

Snehejre

Storkjove

Vandrealbatros

Fisk

Brugde

Djævlerokke

Dyndspringere

Hammerhaj

Havlampret

Hvalhaj

Hvidhaj

Søheste

Tun

Krybdyr og padder

Læderskildpadde

Suppeskildpadde

Bløddyr, krebsdyr og andre dyr

Almindelig blæksprutte

Dolkhaler

Havedderkopper

Koraller

Lyskrebs

Nøgensnegle

Portugisisk orlogsmand