Find dyr
Wiki-værksted
Undervisning
Temaer
Truede dyr
Dyreriget
Levesteder
Rekorder
Quizzer
Postkort
Vejledning
Kontakt
Pris
Hvem står bag
 

Alpine områder i Asien _

Himalaya-bjergene og den Tibetanske Højslette i Asien er verdens største alpine område. Her findes også verdens højeste bjerg-toppe. I Asien ligger der andre meget store bjergkæder i Kina og i det østlige Rusland.

Tilpasset dyreliv. Livet i Jordens store bjerg-områder ligner meget de polare områder med is, frost og sparsom plantevækst på vidtstrakte fjeld-heder. At leve i højderne er barskt. Som i det polare klima er luften tør, og det er svært at skaffe vand. Alene den lave mængde ilt i luften gør det svært at leve. Derfor har mange højalpine dyr særligt mange røde blodlegemer, der binder ilten og sikrer, at der kommer nok forsyninger rundt til muskler og hjernen. Eksempelvis har vicunjaen, en lille vild lama i Andesbjergene, tre gange så mange røde blodlegemer som mennesket.

Himalaya-bjergkæden og den tibetanske højslette er særlig ved at have mange arter pattedyr inden for okser, gedeantiloper, får, pibeharer og kattedyr.

I Kaukasus-bjergene findes flere lokale alpine arter som bjerggeder, lemming og en speciel kaukasisk urfugl sammen med flere lokale småfugle som murløbere og flere arter spætmejser.


Yak-oksen lever i Himalaya-bjergene
Yak-oksen lever i Himalaya-bjergene

Tag med professoren op på verdens tag
Tag med professoren op på verdens tag

Levestedets dyr

Pattedyr

Brun bjørn

Jærv

Leopard

Los

Polarræv

Rensdyr

Snehare

Sneleopard

Stenbuk

Tiger

Ulv

Fugle

Alpeallike

Lammegrib

Perleugle

Sneugle

Tjur

Insekter og edderkopper

Apollo

Sangcikader

Sibirisk græshoppe

Skorpioner

Sommerfugle-netvinger

Sorte enker