Find dyr
Wiki-værksted
Undervisning
Temaer
Truede dyr
Dyreriget
Levesteder
Rekorder
Quizzer
Postkort
Vejledning
Kontakt
Pris
Hvem står bag
 

Subtropisk og tropisk ørken i Nordafrika _

Verdens største ørken er Sahara-ørkenen i det nordlige Afrika. Den dækker 8,6 millioner kvadratkilometer. En syvendedel af den er sandørken (erg-områder) med over hundrede meter høje klitter, mens resten er stenørken (hammada). Ørkenområdet fortsætter videre mod øst over det Røde Hav til Arabien og Indien.

Der falder 250 millimeter vand i kanten af ørkenen, mens der kun falder 127 millimeter længere inde. Luftens indhold af fugtighed kommer normalt ikke over 30%, og mange steder ligger den nede på 4%, hvor det er svært udtørrende og farligt for dyr og planter.

Saharas dyreliv. Af de store pattedyr i Saharas ørken gik dromedarer oprindeligt sammen med småflokke af vildæsel, sabel-oryx, dorcas-gazelle og addax-antilope. De vilde bestande er i dag blevet meget små og lokale, og arter som sabel-oryx klarer sig kun bag hegn i parker. Desuden lever der særligt tilpassede typer ræve, krybdyr og slanger, der klarer den hede dag i huler under jorden. Af fugle er arter som lærker, stenpikkere og biædere talrige.


Levestedets dyr

Pattedyr

Dromedar

Fugle

Biæder

Hærfugl

Sort glente

Stylteløber

Insekter og edderkopper

Kakerlakker

Knælere

Lodne fugleedderkopper

Sangcikader

Skorpioner

Sorte enker

Vandregræshopper