Find dyr
Wiki-værksted
Undervisning
Rekorder
Quizzer
Postkort
Vejledning
Kontakt
Pris
Hvem står bag
 

Subtropiske ørkener i Sydamerika _

I et smalt bælte fra Chile til Peru ligger der langs vestkysten af Sydamerika en langstrakt ørken – Atacama-ørkenen. Den dækker området fra lige bag kysten til langt op i Andes-bjergene. Passat-vinden fra øst sendes hen over Andes-bjergene, hvor luftens fugt lander som sne og regn. Derfor er luften helt tør og danner ørken, når den tørre luft når ned ad bjergenes skråninger imod Stillehavet. Nogle steder ligger der store, hvide salt-ørkener, hvor der tidligere har ligget saltsøer.

Planter og dyr. Planter kan overleve tørken ved at sende en meget lang pæle-rod ned til lag med vand dybt nede i jorden. Ude i saltsøer i ørkenen yngler store flokke af chile-flamingoer, hvor de lever af en kraftig, rødbrun algevækst i vandet. I ørkenen lever der blandt andet en lille ørkenræv, viscacha-chinchilla, skorpioner, insekter og forskellige slags firben.

Verdens ørkener

Ørkenerne og halvørkenerne er blandt de mest ugæstfri områder på kloden. Men selv om det sjældent regner og solen brænder, har overraskende mange planter og dyr tilpasset sig det barske liv. Fælles for dem alle er evnen til at overleve vandmangel i lange perioder. Ørkenerne dækker over en femtedel af Jordens landoverflade og de findes lige fra det koldeste, tempererede klima til den tropisk varme.

Meget lidt vand. En ørken er et område, hvor der falder under 150 millimeter regn om året, mens der i en halvørken kan falde op til 400 millimeter. Regn falder meget uregelmæssigt eller kortvarigt, og den skyfri himmel får temperaturen højt op om dagen og langt ned om natten. Natteluftens fugtighed og morgenens dug på planteblade er normalt det eneste vand, som både planter og dyr kan udnytte. 

Ørkener kan være stenørken, sandørken med høje klitter (også kaldet erg) eller buskørken med spredte buske og urter. I halvørkener er der spredte, stikkende saftplanter (sukkulenter) og småbuske mellem grupper af tornet krat. Nogle arter visner helt ind men kan lynhurtigt live op og blomstre, hvis der med års mellemrum skulle falde en regnbyge

Specialiseret dyreliv. Skorpioner, slanger, krybdyr og små pattedyr klarer sig ved at grave sig ned i sandet om dagen eller ligge under sten. Blot en halv meter nede i sandet stiger fugtigheden, og de fleste dyr kommer kun frem om natten. Mange arter har kroppen dækket af tætte skæl, benplader eller fedtet hud, så der næsten ikke sker nogen fordampning fra kroppen. 

Jordens største ørkenområde danner et langt bælte, der strækker sig fra Vestafrika tværs over Sahara og den arabiske halvø over det nord-vestlige Indien til det centrale Kina. Jordens andre store ørkener findes i Australien, Sydafrika og Nordamerika.

På grund af de lave temperaturer og det vedvarende frosne vand betragtes tundraen i de polare områder Arktis og Antarktis også som ørkener.


Tag med professoren til Atacama-ørkenen
Tag med professoren til Atacama-ørkenen

Levestedets dyr

Fugle

Nandu

Stylteløber

Sølvhejre

Krybdyr og padder

Koralslanger

Insekter og edderkopper

Kakerlakker

Knælere

Lodne fugleedderkopper

Sangcikader

Skorpioner

Sorte enker